Τρ. Απρ 23rd, 2024

Εφαρμογή-σύμμαχο των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ενδοοικογενειακής βίας δημιούργησαν 3 φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Εφαρμογή-σύμμαχο των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ενδοοικογενειακής βίας δημιούργησαν 3 φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πρόκειται για την εφαρμογή Bruise Down, που είναι σχεδιασμένη να προσφέρει βοήθεια την κρίσιμη στιγμή, με ένα απλό πάτημα κουμπιού το οποίο ενεργοποιεί έναν ψηφιακό συναγερμό.

Η εφαρμογή είναι εγκατεστημένη στο κινητό τηλέφωνο και μόλις προκύψει ανάγκη ή κίνδυνος το θύμα την αναζητά, πατά το κουμπί SOS και αμέσως ενεργοποιείται ένας ψηφιακός χάρτης της πόλης που ζει. Την ίδια ώρα ειδοποιείται η αστυνομία. καθώς και ομάδα εθελοντών ή ειδικών, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν το θύμα μέσω ενός δικτύου σταθμών παροχής βοήθειας.

Οι σταθμοί παροχής βοήθειας μέσα στην πόλη μπορεί να είναι καταφύγια, κτιριακά αποθέματα για αποκλειστική χρήση, εμπορικά ή μη καταστήματα καθώς και υπηρεσίες υγείας ή καταλύματα όπου θα μπορούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας -γυναίκες και παιδιά- να προσέλθουν για προστασία, τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους.

Οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν πληροφορίες όπως η απόσταση που βρίσκονται τα καταφύγια και με ποιο μέσο μπορεί κάποιος να μεταβεί σε αυτά.

Η εφαρμογή Bruise Down αποτελεί την ιδέα που υλοποίησαν 3 φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Ερικαίτα Κουναλάκη, η Παρασκευή Ζαρμπούτη και η Ελευθερία Παπαδόσηφου και κατέκτησε την τρίτη θέση στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece.

Στόχος των φοιτητριών είναι να κατεβάσουν όλοι την εφαρμογή -η οποία θα παρέχεται δωρεάν- στα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς πέρα από βοήθεια και στήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μπορεί να παρέχει και ενημέρωση σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ερικαίτα Κουναλάκη τόνισε ότι οι 3 φοιτήτριες παρατηρώντας την περίοδο της πανδημίας τα ποσοστά της βίας να αυξάνονται, θέλησαν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα έδινε λύσεις στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πόλη. «Να βοηθήσουμε τα θύματα άμεσα και πρακτικά» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ερικαίτα Κουναλάκη.

Η ίδια προσθέτει: «Η ενδοοικογενειακή βία είναι θέμα όλων», τονίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της εφαρμογής και την ασφάλεια και τη διακριτικότητα που τη χαρακτηρίζει.

«Ως αρχιτέκτονες μηχανικοί έχουμε πάει την ιδέα μας σε ένα καλό στάδιο. Αναπτύξαμε τη στρατηγική μας, και από ‘δω κι έπειτα, στόχος μας είναι να εισέλθουμε στο πρακτικό κομμάτι της εφαρμογής. Να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που γνωρίζουν και να την πραγματοποιήσουμε» ανέφερε η κ. Κουναλάκη περιγράφοντας το επόμενο βήμα.

Απόgynaikes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *