Τε. Οκτ 30th, 2024

Η Α. Masini, συγγραφέας των σχέσεων, αναφέρει ότι το να κοιτάζει κανείς πίσω σε παλιές αναμνήσεις είναι κάτι το φυσικό, το να σκέφτεσαι όμως τον πρώην σου, έστω κι αν νιώθεις ότι τον μισείς, τότε αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει, καθώς είναι σημάδι ότι δεν έχεις ξεπεράσει τον πρώην σου

Ίσως κάποιες φορές να σας έχει περάσει από το μυαλό ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά με εσάς, εφόσον είστε σε μια σχέση που υποτίθεται ότι έχετε επενδύσει χρόνο και ψυχικά αποθέματα, αλλά η σκέψη σας γυρνάει στον πρώην. Ίσως, να σκέφτεστε ότι δεν είναι σωστό αυτό που σας συμβαίνει, ότι για να μην μπορείτε να τον βγάλετε από το μυαλό σας, τότε εξακολουθείτε να τρέφετε αισθήματα γι’ αυτόν κι ότι ίσως ακόμη να είστε ερωτευμένη ή να τον αγαπάτε… Κι έτσι, η μία σκέψη φέρνει την άλλη και καταλήγετε σε διάφορα συμπεράσματα όπως ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύετε ούτε τον εαυτό σας, ούτε τον νυν σύντροφό σας, ανησυχώντας ότι κάποια μέρα η σκέψη σας για τον πρώην θα είναι τόσο δυνατή που θα είναι αναπόφευκτο να μην χωρίσετε και να επιστρέψετε σε εκείνον. Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα για να δούμε τι ισχύει.

Καταρχάς, κάθε σχέση είναι μοναδική και ξεχωριστή και κάθε μία από τις σχέσεις που κάνουμε οπωσδήποτε αφήνει το δικό της ψυχικό αποτύπωμα που μας συνοδεύει για πάντα. Έχετε κάνει κάποια σοβαρή σχέση που δεν τη θυμάστε; Μάλλον όχι, κι αυτό γιατί οι στιγμές που ζήσατε και τα συναισθήματα που βιώσατε ήταν έντονα, αλλά και μοναδικά, δηλαδή ανεπανάληπτα. Ανεπανάληπτα όσα ειπώθηκαν, καλά και άσχημα, όσα δώρα ανταλλάξατε, όσες βόλτες ή ταξίδια κάνατε, όσα φιλιά ή αγκαλιές δώσατε ή εισπράξατε! Συνεπώς, πόσο εύκολο είναι για τον καθένα να σβήσει κομμάτια του εαυτού του που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση αυτού που είναι σήμερα; Πώς θα ήταν δυνατόν να διαγράψει κάποιος όλες αυτές τις στιγμές του παρελθόντος από τη μνήμη του; Το ότι αυτές οι αναμνήσεις έρχονται στο νου από καιρού εις καιρόν δεν σημαίνει ότι προδίδετε τον νυν σύντροφό σας ή ότι δεν είστε ερωτευμένη μαζί του. Είναι φυσικό σε μια σχέση να επαναλαμβάνονται κάποια μοτίβα συμπεριφορών, τα οποία λίγο ως πολύ επαναλαμβάνονται μέσα σε όλες τις σχέσεις κι έτσι μας έρχονται στο μυαλό παρόμοιες καταστάσεις που ζήσαμε με τον πρώην μας ή και με τους πρώην μας, γιατί όχι; Αυτό που είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη είναι ότι συνήθως αυτό που ενδεχομένως μας λείπει είναι οι αναμνήσεις, δηλαδή η ξεγνοιασιά, η αναπόληση και η νοσταλγία των συναισθημάτων μέσα σε αυτές τις στιγμές κι όχι ο πρώην μας. Υπάρχουν πράγματα που αξίζει πάντα να αγαπάς και αυτό είναι που σου λείπει περισσότερο ακόμα και αφού προχωρήσεις. Οπότε, ένα πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να μπορέσετε να διακρίνετε σε πρώτη φάση αν είναι πράγματι οι στιγμές που συνδέετε και που σας λείπουν ή αν τελικά μαζί με τις στιγμές σας λείπει στα αλήθεια ο πρώην σας.

Ε, λοιπόν, το να κάνει κανείς αυτή τη διάκριση δεν είναι και τόσο εύκολο ή απλό όσο ακούγεται. Κι αυτό γιατί οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει σκέψεις για τον πρώην σας, όπως λόγου χάρη μια παλιά φωτογραφία, μια ημερομηνία κάποιας επετείου, μια βόλτα σε ένα μέρος που συχνάζατε με τον πρώην σας κοκ. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε «πλάσματα της συνήθειας» κι ότι αποζητούμε δράσεις που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε, όπως π.χ. να ακολουθούμε κάθε μέρα την ίδια διαδρομή για να πάμε στην δουλειά μας, αλλά επίσης έχουμε και σωματικές συνήθειες όπως π.χ. χαϊδεύουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο τα μαλλιά μας, ή χτυπούμε πάντα το πόδι μας στο πάτωμα κτλ. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον S. Francis, ο οποίος είναι σύμβουλος σχέσεων και οικογένειας, οι άνθρωποι έχουν και συναισθηματικές συνήθειες. Ως εκ τούτου, προσδοκούμε να αισθανθούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αισθανόμασταν παλιά στην προηγούμενη ή προηγούμενες σχέσεις μας. Ελπίζουμε ότι θα βιώσουμε τις ίδιες ή παρόμοιες συνήθειες και ρουτίνες κι αυτό γίνεται είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Ακόμη, να έχετε υπόψη ότι δεν είναι εύκολο να αποφύγουμε τις συγκρίσεις μεταξύ των σχέσεων που είχαμε. Ενδεχομένως, να είστε ευγνώμονες για την παρούσα σχέση σας και πραγματικά να περνάτε καλά, αλλά πάντα θα υπάρχει κάτι που σας λείπει ή που λαχταράτε από την παλιά σας σχέση. Ίσως, κι αυτός να είναι ο βασικότερος λόγος που νιώθετε ότι σας λείπει ο πρώην σας. Δώστε όμως χρόνο στον εαυτό σας και στον νυν σύντροφό σας να προσαρμοστεί και να αφουγκραστεί τις ανάγκες σας κι αν δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά μην απογοητεύεστε. Η ευθύνη είναι και δική σας στο να μάθετε να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας χωρίς να απαιτείτε κι έτσι όταν δεν παίρνετε αυτό που χρειάζεστε, να μην απογοητευόσαστε.

Κάποιες φορές, ίσως να βοηθάει το να σκεφτεί κανείς το λόγο ή τους λόγους για τους οποίους χώρισε. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μια τάση να ξεχνούν ή να δικαιολογούν χάνοντας την ακριβή εικόνα του τι ακριβώς συνέβη. Κάποιοι άλλοι στην πρώτη δυσκολία που συναντούν στην τωρινή τους σχέση, εξιδανικεύουν την προηγούμενη, λησμονώντας τους λόγους που οδήγησαν στον χωρισμό. Οπότε, είναι σημαντικό να επαναφέρει στη μνήμη του κανείς τα αίτια του χωρισμού για να αποφύγει μεροληπτικές συγκρίσεις κι αναπολήσεις του τύπου: «ο πρώην μου δε θα μου μιλούσε ποτέ έτσι» ή «δε θα μου φερόταν ποτέ έτσι» ή «θα με καταλάβαινε» κοκ. Αν σας καταλάβαινε, τελικά γιατί χωρίσατε;

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα είναι πάντα βοηθητικό όταν υποβάλουμε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό μας όπως τις εξής παρακάτω:

1)   Πώς αισθάνομαι ή τι αισθάνομαι για τον πρώην μου;

2)  Εξακολουθώ να τον σκέφτομαι επειδή θέλω να είμαστε μαζί;

3)  Σκέφτομαι τον πρώην μου από συνήθεια;

4)  Μήπως απλά μου λείπουν οι στιγμές κι όχι ο πρώην;

5)  Για ποιους λόγους χωρίσαμε; (καταγράψτε τους σε ένα χαρτί)

Η Α. Masini, συγγραφέας των σχέσεων, αναφέρει ότι το να κοιτάζει κανείς πίσω σε παλιές αναμνήσεις είναι κάτι το φυσικό, το να σκέφτεσαι όμως τον πρώην σου, έστω κι αν νιώθεις ότι τον μισείς, τότε αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει, καθώς είναι σημάδι ότι δεν έχεις ξεπεράσει τον πρώην σου. Πολύς κόσμος θεωρεί ότι το αντίθετο της αγάπης είναι το μίσος, όμως το πραγματικό αντίθετο της αγάπης είναι η αδιαφορία. Το μίσος, ή ο θυμός είναι μορφές σύνδεσης, ενώ η αδιαφορία είναι μια μορφή απελευθέρωσης.

Πηγές:

1)    Here’s why you still miss your ex despite being in a great relationship | The Times of India (indiatimes.com)

2)   ‘I Can’t Stop Thinking About My Ex’ – What It Means And How To Deal (womenshealthmag.com)

3)   What To Do If You’re In A Relationship & Still Thinking About Your Ex (bustle.com)

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Posted by Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, MSc

Απόgynaikes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *