Τε. Ιαν 15th, 2025

Helene Fourment by Peter Paul Rubens

ΜΑΡΙΝΑ ΒΑΜΒΑΚΑ*

8 Μαρτίου 2022 – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα.

Ο πλανήτης υμνεί και υποκλίνεται στην ομορφιά, στην εργατικότητά, στην δημιουργικότητα και στην αγάπη που κρύβεται στην καρδιά της.
Σας γράφω μερικές σκέψεις μου με την ιδιότητα της ιστορικού τέχνης, της εικαστικού, της συγγραφέως, της πολιτικού, της συζύγου, της αδελφής, της γυναίκας, που διεκδικεί την θέση που της αρμόζει στην κοινωνία.

Η Τέχνη των μεγάλων ζωγράφων όλων των εποχών επάνω στην γυναικεία καλλονή δίνει την ποιητική ένταση της εικόνας του γυναικείου σώματος και της αισθητικής του. Ενσαρκώνει σε θαυμάσια διάσταση το μυστήριο της γυναικείας ψυχής εμφανώς γυμνής, ντυμένης με την αραχνοΰφαντη Αλήθεια, λουσμένης με το απόσταγμα του Κάλους και της Αρετής. Αυτό το απόσταγμα μεταφυσικά και μυθολογικά πάει χέρι με χέρι. Πράγματι η μυθολογία δίνει την ιδανική εικόνα της ώσμωσης. Η Αφροδίτη του Πραξιτέλη, η χυμώδης Ελένη του Rubens, η Αφροδίτη του Titien, του Giorgione, οι Desmoiselles d’Avignon του Πικασό όλες γυμνές Αλήθειες, σαν αυτή που αναζητούν οι φιλόσοφοι.

Η γυναίκα μέσα από την πορεία της ιστορίας ως Αρχαίας Θεάς, Ιέρειας, Αυτοκράτειρας, Βασίλισσας, Σουλτάνας, σκλάβας, μητέρας ή συζύγου μάς εντυπωσιάζει με τους ρόλους που ενσαρκώνει και αλλάζει την όψη του κόσμου και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Μερικές φορές δύο βήματα πίσω από τον άνδρα, άλλες φορές προπορευόμενη, βοήθησε σε πολέμους θυσιάστηκε, μαρτύρησε ως Αγία και έφερε στον κόσμο τον Θεάνθρωπο και Λόγο του Θεού.

«Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε, δι΄ ής κατέβη ο Θεός», Το «Χαίρε» του Θεού προς την Παρθένο ενώνει δια μέσου αυτής τη γη με τον ουρανό.
Κλαίει όπως έκλαψε η Εύα όταν έχασε τον παράδεισο. Γελάει όταν αντικρύζει το χαρούμενο πρόσωπο του νεογέννητου παιδιού της και ευγνωμονεί τη ζωή όταν είναι γενναιόδωρη μαζί της. Στηρίζει τον άνδρα και τον καθοδηγεί με σύνεση. Συνεργάζεται μαζί του ως διακεκριμένη επιστήμων, δείχνει τα βήματα της ζωής στα παιδιά μαθαίνοντάς τα γράμματα ως δασκάλα.

Η συμβολή της γυναίκας στην Επιστήμη, τις Τέχνες, στα γράμματα, στην πολιτική, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αειφόρο ανάπτυξη, αναγνωρίζεται καθημερινά μέσα από τους αγώνες της. Με όπλα τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, την αγωνιστικότητα, το κουράγιο, την υπομονή και την υπευθυνότητα κατέκτησε επαγγέλματα που ανήκαν μέχρι τώρα σε άνδρες και αλλάζει τον κόσμο ήρεμα και αποφασιστικά.

Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και τη φυγή των γυναικόπαιδων για την διάσωσή τους σε γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες, σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το τελευταίο μου βιβλίο «Εγώ η Ελισάβετ» σελ. 760: « Το ημερολόγιό μου έγινε μάρτυρας των παθών μας. Κατέγραφε με πίκρα βήμα προς βήμα τα γεγονότα και τη θυελλώδη ιστορία της οικογένειάς μας. Στις σκεβρωμένες από δάκρυα σελίδες του κατέθεσα τα εξαργυρωμένα γραμμάτια των ατυχιών, που με πίστωσε η ζωή. Οι σελίδες του φθαρμένες από το ξεφύλλισμα, οι παράγραφοι μουτζουρωμένες και λερωμένες από τα αίματα και τον καπνό του πολέμου, φλυαρούν με τα σπασμένα κομμάτια του πόνου που παίρναμε με δόσεις…»

ΓΥΝΑΙΚΑ του πολιτισμένου κόσμου, γυναίκα της Αφρικής, της Ασίας, της Ωκεανίας, τα μηνύματα που εκπέμπεις μας διδάσκουν, μας δίνουν δύναμη και θάρρος. Το κάλλος σου ομορφαίνει τη γη, το άρωμά σου την ποτίζει με έρωτα.

Οφείλουμε ένα μεγάλο σεβασμό σε όλες εκείνες που έγραψαν με το αίμα τους ιστορία πάνω στον πανέμορφο πλανήτη μας.

_________________________

*Μαρίνα ΒΑΜΒΑΚΑ

Η Μαρίνα Βαμβακά γεννήθηκε στη Λάρισα από γονείς Κωνσταντινουπολίτες. Από το 1983 ζει στις Βρυξέλλες. Από μικρή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και τη συγγραφή. Σπούδασε ιστορία της τέχνης, ζωγραφική και γλυπτική στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Από το 2000 μπήκε στην πολιτική ζωή του Βελγίου και είναι δημοτική σύμβουλος του δήμου Woluwe-Saint-Pierre των Βρυξελλών. Πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις και έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις σε διεθνείς μπιενάλε. Ασχολείται και με τη δημοσιογραφία. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Έχει πολλαπλό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως εθελόντρια και είναι μέλος πολλών φιλανθρωπικών και πολιτιστικών οργανώσεων και σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένη με τον Δρα Κωστή Βαμβακά, βιολόγο-ωκεανογράφο, ­καθηγητή Πανεπιστημίου και πρώην ανώτ. στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission). Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Σεκερίμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *