Κυ. Απρ 28th, 2024
  •  Dr OLIVIA FIORI

Στις 18 Οκτωβρίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, δημιουργήθηκε από την American Society of Menopause για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της υγείας των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, ο αριθμός των γυναικών άνω των 50 ετών αυξάνεται. Αν  αναλογιστούμε ότι η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στον δυτικό πληθυσμό είναι τα 51 έτη και ότι το προσδόκιμο ζωής μιας Ευρωπαίας γυναίκας είναι περίπου 85 έτη, κάθε γυναίκα θα ζήσει κατά μέσο όρο 34 χρόνια στην εμμηνόπαυση. Ο στόχος για αυτό το αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού δεν είναι επομένως μόνο να γεράσει αλλά κυρίως να γεράσει με καλή υγεία. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη μεταβατική φάση της εμμηνόπαυσης επιφέρουν πολυάριθμες μεταβολικές, οστικές και καρδιαγγειακές αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εντελώς αθόρυβες. Εκτός από τις κλασικές εξάψεις για τις οποίες παραπονιούνται οι περισσότερες γυναίκες κατά την είσοδό τους στην εμμηνόπαυση, και τις οποίες, συνήθως, είναι τόσο δύσκολο να κρύψουν επειδή τα συμπτώματά τους είν α ι τ όσο θ ορυβώδ η, μια άμ εση συν έπει α τη ς αν επά ρκε ιας οιστρογόνων που σπάνια ή ποτέ δεν συζητείται, ή μόνο μεταξύ φίλων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, είναι η κολπική ξηρότητα. Και ενώ οι εξάψεις τείνουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, η κολπική ξηρότητα και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών, αν δεν προσφερθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Η κολπική φαγούρα, το κάψιμο, η δυσφορία, ο πόνος, η δυσφορία και η δυσκολία κατά τη σεξουαλική επαφή είναι τα κύρια συμπτώματα αυτού που είναι πλέον γνωστό ως ουρογεννητικό σύνδρομο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανεπάρκεια οιστρογόνων που συνδέεται με την παύση της λειτουργίας των ωοθηκών που ορίζει την εμμηνόπαυση έχει συνέπειες για ολόκληρη την ουρογεννητική σφαίρα, δηλαδή τον κόλπο, το αιδοίο, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, η ατροφία του κόλπου και η έλλειψη λίπανσης προκαλούν πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας, γνωστή ως δυσπαρευνία, η οποία έχει πολύ σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα. Τα συμπτώματα από το ουροποιητικό σχετίζονται με την ουρογεννητική ατροφία και περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση (δυουρία), πολύ συχνές παρορμήσεις για ούρηση (πολακουρία), ανάγκη να σηκώνεστε τη νύχτα για ούρηση (νυκτουρία) και επείγουσες παρορμήσεις για ούρηση με ακράτεια (επείγουσα ανάγκη).

Είναι δύσκολο να έχει κανείς ακριβή εικόνα για τον επιπολασμό του ουρογεννητικού συνδρόμου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με ποσοστά που κυμαίνονται από 10 έως 70% των γυναικών. Η περίφημη αμερικανική μελέτη WHI, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 100.000 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, ανέφερε συχνότητα εμφάνισης 27%.

Όπως και να έχει, είναι πολύ πιθανό το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν ουρογεννητικό σύνδρομο να υποτιμάται κατά πολύ, καθώς το θέμα φαίνεται να συζητείται ελάχιστα από τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων και από τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τολμούν να μιλήσουν στους γιατρούς τους για τα συμπτώματά τους ή μερικές φορές έχουν την εντύπωση ότι δεν τις ακούνε.

Ωστόσο, αν αφιερώσετε λίγα λεπτά για να διαβάσετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις που κάνουν οι γυναίκες σε ορισμένες ομάδες εμμηνοπαυσιακών γυναικών στα κοινωνικά δίκτυα, θα διαπιστώσετε ότι το θέμα όχι μόνο αφορά έναν ΠΟΛΥ μεγάλο αριθμό γυναικών, αλλά ότι πολλές από αυτές είναι εντελώς χαμένες όσον αφορά τη θεραπεία και είναι εντελώς μόνες όταν έρχονται αντιμέτωπες με συμπτώματα που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους. Όπως συμβαίνει συχνά σε περιόδους αντιξοότητας, οι γυναίκες ανταλλάσσουν συμβουλές και εμπειρίες και μεταδίδουν συνταγές που μερικές φορές είναι λίγο τραβηγμένες, με την ελπίδα να βρουν έναν τρόπο να ανακουφιστούν.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2024 για να μιλήσουμε στους ασθενείς μας για την κολπική ξηρότητα και το ουρογεννητικό σύνδρομο. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε μια ολόκληρη φαρμακοποιία που όχι μόνο θα ανακουφίσει αρχικά τα συμπτώματα αλλά και θα βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσής τους. Κολπικές ενυδατικές κρέμες, λιπαντικά, τοπικές ορμονικές θεραπείες, κολπικά λέιζερ – υπάρχει η κατάλληλη λύση για κάθε ασθενή. Γι’ αυτό, κυρίες μου, μιλήστε μας, και αν δεν σας ακούμε, μιλήστε πιο δυνατά ! Η κολπική ξηρότητα δεν είναι πλέον αναπόφευκτη.

 

ΑπόΔρ Olivia FIORI

Η Δρ Olivia FIORI γεννήθηκε στο Παρίσι και σπούδασε ιατρική στη Faculté de Médecine Saint-Antoine, Université Pierre et Marie Curie Paris VI μεταξύ 1990 και 1996. Μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή το 1996, πέρασε τις εξετάσεις ιατρικής πρακτικής άσκησης και αποφάσισε να ειδικευτεί στη γυναικολογία και τη μαιευτική. Από το 2001, επέλεξε να επικεντρωθεί στην αναπαραγωγική ιατρική, έναν τομέα που της επέτρεψε να συνδυάσει τα ενδιαφέροντά της στην ενδοκρινολογία και τη γυναικολογία. Παράλληλα με την εκπαίδευσή της στο νοσοκομείο, ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στην αναπαραγωγική βιολογία και ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στην αναπτυξιακή φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο Paris V. Το 2004, έγινε ανώτερη ειδικευόμενη στα νοσοκομεία του Παρισιού, εργαζόμενη στη μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του καθηγητή Uzan στο Hôpital TENON-Paris 20. Από το 2008, είναι υπεύθυνη ενός κέντρου αναπαραγωγικής ιατρικής στην περιοχή του Παρισιού, βοηθώντας υπογόνιμα ζευγάρια να γίνουν γονείς. Τελευταία, επέλεξε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη γυναικολογία των γυναικών άνω των 50 ετών, για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την εμμηνόπαυση με καλύτερη υγεία. Η Olivia FIORI είναι παθιασμένη με την Ελλάδα από την εφηβεία της και έχει επιλέξει να μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Παρισιού και Αθήνας για να προσφέρει στα ζευγάρια την εμπειρία της στον τομέα της γονιμότητας, καθώς και να βοηθά όλες τις γυναίκες σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Το γραφείο της βρίσκεται στη διεύθυνση Neo PSYCHIKO, Μωραϊτίνη 6.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *