Σα. Απρ 13th, 2024

Όταν συμβαίνουν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις γονιμοποίησης, κατά τη διάρκεια του ίδιου εμμηνορροϊκού κύκλου, πρόκειται για το «φαινόμενο της υπεργονιμοποίησης».

Εγκυμοσύνη… δύο ταχυτήτων βιώνει 30χρονη γυναίκα από το Τέξας, η οποία έμεινε έγκυος ενώ διένυε ήδη περίοδο εγκυμοσύνης. Η Cara Winhold ήλθε αντιμέτωπη με το σπάνιο φαινόμενο της υπεργονιμοποίησης, όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, το οποίο είναι συνηθισμένο σε άλλα θηλαστικά και συναντάται σε γυναίκες που ακολουθούν προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η CaraWinhold από το Τέξας έκανε υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης τον Μάρτιο του 2021 και είδε για πρώτη φορά το έμβρυο που κυοφορούσε. Έπειτα από δύο εβδομάδες, υπεβλήθη σε επαναληπτικό έλεγχο (είχε ιατρικό ιστορικό δύο αποβολών) στον οποίο πληροφορήθηκε ότι κυοφορούσε όχι ένα αλλά δύο έμβρυα, εκ των οποίων μάλιστα το ένα ήταν μικρότερο σε ηλικία…

Όπως δήλωσε η Winhold στην εφημερίδα DailyMail o γιατρός της της είπε πως πιθανότατα είχε δύο φορές ωορρηξία όπου γονιμοποιήθηκαν δύο ωάρια σε δύο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, με διαφορά περίπου μίας εβδομάδας. Τα δίδυμα των διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης γεννήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 και το ένα μωρό ήταν λίγο πιο μεγάλο -και βαρύ- από το άλλο ακόμα και 6 μήνες αργότερα.

Όταν συμβαίνουν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις γονιμοποίησης, κατά τη διάρκεια του ίδιου εμμηνορροϊκού κύκλου, πρόκειται για το «φαινόμενο της υπεργονιμοποίησης».

Για να συμβεί η υπερογονιμοποίηση χρειάζεται να συμβούν 3 ασυνήθιστα πράγματα:

  • Κατ΄αρχάς μια από τις δύο ωοθήκες πρέπει να απελευθερώσει ένα ακόμη ωάριο, κάτι που δεν συμβαίνει εύκολα επειδή στην αρχή της εγκυμοσύνης το σώμα απελευθερώνει ορμόνες με σκοπό να σταματήσει την ωορρηξία.
  • Στη συνέχεια το συγκεκριμένο ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο.
  • Τέλος, το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να εμφυτευτεί στη μήτρα. Όμως όταν ένα έμβρυο βρίσκεται ήδη στη μήτρα και αναπτύσσεται, μπορεί να μην υπάρχει πολύς χώρος για ένα δεύτερο.

Σπάνιες περιπτώσεις υπεργονιμοποίησης

Η Cara Winhold δεν είναι η μοναδική γυναίκα που τεκνοποιεί με υπεργονιμοποίηση.

Το 2020 στο Wiltshire της Αγγλίας, γυναίκα είχε γεννήσει δίδυμα που συνελήφθησαν με διαφορά 3 εβδομάδων. Είχαν προηγηθεί αυτά με διαφορετικό πατέρα.

Το 2016 είχε καταγραφεί στο Βιετνάμ περίπτωση υπεργονιμοποίησης, στην οποία γυναίκα γέννησε δίδυμα τα οποία είχαν διαφορετικό πατέρα. Αυτό το φαινόμενο είναι η ετεροπατρική υπεργονιμοποίηση: η γυναίκα ήλθε σε επαφή με δυο διαφορετικούς άνδρες την ίδια ημέρα κοντά στην ωορρηξία και έτσι γονιμοποιήθηκαν δυο ωάρια. Πηγή: enallaktikidrasi.com

Απόgynaikes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *