Σα. Απρ 20th, 2024

Η άνοδος της θερμοκρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή έχει μια επίπτωση, η οποία μέχρι πρόσφατα είχε αγνοηθεί: την αύξηση των πρόωρων τοκετών.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η άνοδος της θερμοκρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή έχει μια επίπτωση, η οποία μέχρι πρόσφατα είχε αγνοηθεί: την αύξηση των πρόωρων τοκετών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των ΗΠΑ και της Γερμανίας, με επικεφαλής τον ‘Αλαν Μπαρέκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες. Η δημοσίευσή της έγινε στο περιοδικό «Nature Climate Change», η οποία ειδικεύεται σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 56 εκατομμύρια τοκετούς και εκτίμησαν ότι οι γεννήσεις επιταχύνονται κατά 5% τις μέρες που η ανώτερη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32,2 βαθμούς Κελσίου. Ο μέσος όρος επίσπευσης των τοκετών αξιολογήθηκε ότι ήταν οι έξι μέρες, αν και πολλοί από τους τοκετούς που εξετάστηκαν είχαν φτάσει και τις δύο εβδομάδες.

Βέβαια, τα μωρά θεωρούνται πρόωρα όταν γεννιούνται στις 37 εβδομάδες ή νωρίτερα. Αλλά η γέννηση ανάμεσα στις 37 και 40 εβδομάδες δεν θεωρείται και πάλι ιδανική. Τώρα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ένας από τους παράγοντες που συνεισφέρει στη συντόμευση της κύησης είναι η άνοδος της θερμοκρασίας.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι 25.000 μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στην Αμερική, εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών που σημειώνονται μετά το 1969. Συνολικά, εκτιμήθηκε ότι 150.000 μέρες κύησης χάνονται ετησίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Και καθώς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνεται, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 400.000 χαμένες μέρες κύησης ετησίως έως το 2100.

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου η ζέστη επηρεάζει την εγκυμοσύνη δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Είναι πιθανό η ζέστη να προκαλεί καρδιαγγειακή πίεση στη μητέρα που με τη σειρά της επιταχύνει την γέννα. Μια άλλη πιθανότητα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες να πυροδοτούν αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ωκυτοκίνης, που παίζει ρόλο τόσο στη γέννα, όσο και αργότερα, στο θηλασμό.

Ορισμένοι ειδικοί προσθέτουν μια πιθανή τρίτη αιτία: την απώλεια ύπνου. Η κατώτερη θερμοκρασία σε μια ζεστή μέρα είναι το βράδυ, αλλά και τότε έχει αρκετή ζέστη ώστε να διαταράξει τον ύπνο, κάτι που με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για έναν πρόωρο τοκετό.

Πηγές: www.nature.com/articles/s41558-019-0632-4

enallaktikidrasi.com

Απόgynaikes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *